sposób na zabezpieczenie wycieraczek AERO przed kradzieżą
Witam.
Moja sytuacja z kradzieżą wycieraczek aero zmusiła mnie do wymyślenia sposobu na zabezpieczenie tych wycieraczek przed amatorami cudzej własności .Po długim kombinowaniu jak utrudnić złodziejom zdobycie łatwej kasy wymyśliłem coś takiego . :ideia:
Potrzebne nam będą :
Szlifierka kontowa z tarczą do cięcia metalu
Wiertarka z wiertłem .5
Młotek.
Klucz płaski 13
Śrubokręt
Klucz plaski 8
2 x śrubki 5 dł ok. 35 mm z niepełnym gwintem
4 x nakrętki na śrubki 5 .
Czas wykonania pracy ok.2 godz.
Zaczynamy od ściągnięcia zaślepek na śrubach mocujących ramiona wycieraczek na podszybiu samochodu ,potem odkręcamy śruby mocujące. Z ramion ściągamy wycieraczki i odkładamy na bok. Ramię wycieraczki montujemy w imadle i szlifierką ścinamy bolec mocowania wycieraczki tak żeby nie uszkodzić ramienia. Miejsce zgrzania ramienia z bolcem rozwiercamy wiertłem fi.5 na przelot w miejscu gdzie zamocowany był bolec i robimy miejsce na nowy bolec który powstanie z śrubki fi 5. Główkę śrubki szlifujemy tak ,aby uzyskać jak najcieńszą końcówkę która zmieści się pod plastikową zaślepkę pióra wycieraczki. Z pióra wycieraczki ściągamy plastikową zaślepkę i w miejsce tulejki wkładamy naszą śrubkę od strony górnej pióra ( tam gdzie zaślepka nie ma otworu .) potem na naszą śrubkę zakładamy zaślepkę otworem od strony gwintu .Pióro mocujemy do ramienia w miejscu rozwierconym ( miejsce po bolcu ) i zakręcamy jedną nakrętką od środka a drugą od zewnątrz. Tak zabezpieczone wycieraczki montujemy na OCTAVCE pamiętając które ramię z której strony .
Mam nadzieję że mój sposób choć trochę poprawi bubla NIEMIECKICH inżynierów i utrudni życie złodziejom .
Pozdrawiam ARTUR :thank:
POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Obyś nie trafił na sk...ów co w ramach zemsty za nieudany łup powyginają Ci ramiona wycieraczek albo porysują auto.
Podobne patenty z radiem (śrubki od środka). Szyba poszła, radio zosrawili ale siedzenia były do cerowania. Sąsiad w polo kleił wkłady lusterek bo mu wcześniej zniknęły, no to przyklejone zostawili ale zbili.
Jak coś upatrzą to i tak zap...lą albo szkód narobią.
Ubezpieczyć i spać spokojnie.
No i po paru miesiącach wszystko ładnie pięknie skorodowane. A ramiona będą wyglądać jak w 25 letnim Polonezie.
To w Żorach już kradną używane wycieraczki?
A kto to potem kupuje?
Może warto o parkingu pomyśleć, bo wszystko ukradną, zostawiając goły szkielet?
arturozory, pomysł moze i dobry, ale czy naprawdę wyjdzie na zdoriwe?? Kiedyś brat pracując w ASO montował gościowi w nowiutkim Audi A4 super drogie radio. Klient zażyczył sobie, aby mu tak zamontować żeby nikt tego radia mu nie wyjął, wiec brat faktycznie zamontował je w dośc nietypowy i utrudniajacy złodziejowi zycie sposób. Efekt był taki, że za 3 tygodnie to Audi przyjechało do ASO na lawecie, BEZ RADIA za to z powyrywaną i pocięta deska rozdzielczą Także z dwojga złego to już lepiej nich zabieraja pióra, a maskę i ramiona wycieraczek zostawią w spokoju.
Super patent :cry: w szczególności jak trzeba na szybko ,np w trasie, zmienić pióra na nowe
Nigdy tak bym nie zrobił, pomysł z czasów PRL-u
NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/ Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
Moim zdaniem, gdyby nie było amatorów na tanie wycieraczki kupione od gościa spotkanego na ulicy, to nie było by amatorów na wyciaraczki naszych autek. I to jest najlepszy sposób na złodzieji
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
arturozory, pomysł moze i dobry, ale czy naprawdę wyjdzie na zdoriwe?? Kiedyś brat pracując w ASO montował gościowi w nowiutkim Audi A4 super drogie radio. Klient zażyczył sobie, aby mu tak zamontować żeby nikt tego radia mu nie wyjął, wiec brat faktycznie zamontował je w dośc nietypowy i utrudniajacy złodziejowi zycie sposób. Efekt był taki, że za 3 tygodnie to Audi przyjechało do ASO na lawecie, BEZ RADIA za to z powyrywaną i pocięta deska rozdzielczą Także z dwojga złego to już lepiej nich zabieraja pióra, a maskę i ramiona wycieraczek zostawią w spokoju.
Pięknie, ale śladów zostawili także dużo. Trzeba tylko je zabezpieczyć.
"Ubezpieczyć i spać spokojnie." - ubezpieczyć wycieraczki?
Pięknie, ale śladów zostawili także dużo. Trzeba tylko je zabezpieczyć.
naprawdę wolisz takie rozwiązanie :?: :shock:
takich przypadków jak pisze Big, znam jeszcze conajmniej 3 wśród znajomych, wnętrze samochodu kompletnie zniszczone.
w tym raz było to nie tyle zabezpieczone, tylko zintegrowane z deską radio :lol:
generalnie wole stracić wycieraczki za 100PLN niż mieć zniszczony samochód, no ale to ja
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
ale jak stracisz wycieraczki 20 x w miesiącu? (20 x 100 = ....)? Bez ustalenia osób nie uda się przerwać procederu. Jeszcze jedno info: do 250 PLN to wykroczenie, powyżej - przestępstwo.
Jeśli się mieszka w miejscu gdzie kradną 20 razy wycieraczki w miesiącu to:
1. nie kupuje się nowego auta.
2. auto stawia się na strzeżonym
3. Prosi się policję o patrole
4. przeprowadza się.
niestety pracuję w Rybniku i cały czas na nocną zmianę.i to tam skradziono mi wycieraczki.Wymiana polega na odkręceniu 2 nakrętek i przy podniesionej masce trwa kilka minut.
Problem polega na tym że te wycieraczki nie posiadają żadnych zatrzasków i po podniesieniu ramion ściągamy je bez problemu w kilka sekund
POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Obyś nie trafił na sk...ów co w ramach zemsty za nieudany łup powyginają Ci ramiona wycieraczek albo porysują auto
bardzo realne - nie da się wyjąć, to trza ro...lić - na złość
Zamieszczone przez Voit
...Jestem pewny, że nastepnej nocy zginą całe ramiona, wraz ze świetnie zabezpieczonymi pióram
jak będzie patent na to, to na poczekaniu wytną całe podszybie
Zamieszczone przez aro_40
Moim zdaniem, gdyby nie było amatorów na tanie wycieraczki kupione od gościa spotkanego na ulicy, to nie było by amatorów na wyciaraczki naszych autek. I to jest najlepszy sposób na złodzieji
ale niestety tak jest "Polska to taka dziwny kraj"
Zamieszczone przez szkoda
generalnie wole stracić wycieraczki za 100PLN niż mieć zniszczony samochód, no ale to ja
ja też, tylko jak raz to jeszcze można przeboleć chociaż i tak można się w....wić. Gorzej jak spotka to Cię kilka razy.
Jeśli się mieszka w miejscu gdzie kradną 20 razy wycieraczki w miesiącu to:
1. nie kupuje się nowego auta.
2. auto stawia się na strzeżonym
3. Prosi się policję o patrole
4. przeprowadza się.
5. można postawić kilka piw okolicznym pijaczkom i sprawa załatwiona
Komentarz